Bedste kaffekvalitet fra de kenyanske bjergregioner styrker smagen og de lokale kaffebønders levevilkår

Introduktion og baggrund

I efteråret 2016 lancerer Coop et nyt kafferisteri i Kenya, som bl.a. skal levere Cirkel Kaffe til Coops butikker. Kafferisteriet, African Coffee Roasters (ACR), bliver bygget med støtte fra den danske stats investeringsfond for udviklingslande (IFU). Formålet er at sikre dig som kunde adgang til den højeste kaffekvalitet og samtidig forbedre forholdene for de kaffebønder og kooperativer, som sælger deres kaffebønner til Coop. Det opnår vi ved at styrke de gensidige samhandelsbetingelser, sikre produkternes sporbarhed og forbedre bøndernes råvareudbytte og indkomst.
 
Størstedelen af de kaffeprodukter, som bliver købt i dag, går igennem risterier, der ligger tæt på forbrugermarkederne. Bønderne sælger deres kaffe til mellemhandlere, som sælger videre andre forhandlere og underleverandører, før de ender på et kafferisteri et sted i Europa. Som en konsekvens af alle de led bliver kaffen dyrere, og bønderne får en dårligere pris. Coop har sat sig som mål at være med til at vende denne udvikling, så vi skaber større lokal værdi dér, hvor råvarerne kommer fra. Kafferisteriet er vores seneste satsning i Savannah-initiativet, men bygger videre på et samarbejde mellem JustFair, Peter Larsen Kaffe og det kenyanske kaffe-eksport-kooperativ (KCCE).


Aktiviteter indtil nu

Siden 2013 har der været følgende aktiviteter:

1. Træning af lokale kaffebønder i nye dyrknings- og høstmetoder i samarbejde med et lokalt universitet 
2. Træning af medarbejdere og ledelsesholdet hos udvalgte kaffekooperativer 
3. Arbejde med at forbedre kaffebønders indkomst og salgsmuligheder 
4. Udvikling af digitalt program til at spore kaffen 
5. Etablering af et kafferisteri uden for Nairobi i Athi River i Kenya

Udfordringer

• At sikre de rigtige incitamenter for at involvere og opgradere kaffebøndernes høstningsfærdigheder. 
• At gøre kaffevejen interessant som arbejds- og levevej for de mange unge, som ikke ser en fremtid for sig selv i kaffeindustrien.

Resultater

161 % stigning i indkomsten fra kaffebønner blandt 4500 kaffebønder fra 2013 til 2016

En tilsvarende stigning i køffebønnehøsten fra 1,4 millioner kilo bønner til 3,8 millioner kilo bønner

Etablering af en formel kaffeuddannelse, som har givet nye udvalgte studerende, certificerede tekniske færdigheder